Katarina Wennstam igen

När man trodde att det inte längre gick att krama ur mer radikalfeministiskt manshat ur det tragiska våldsdådet i Helsingborg, ja, då kommer Katarina Wennstam till undsättning. Denna gång med en gastkramande sammankoppling mellan våldet som drabbade denne fyrabarnspappa och den våldtäktskultur Wennstam upplever att vi lever i. Det hela är inte bara osmakligt men så förfärligt dumt att det faktiskt är svårt att läsa.

Jag antar att Katarina Wennstam knöts till Svenska Dagbladet som kolumnist, just i egenskap av opinionsbildande radikalfeminist med en politisk agenda. Det verkar också vara det enda som Wennstam kan skriva om. Hatet gentemot män och föreställningen att män är odjur som ger sig på värnlösa kvinnor – förr eller senare verkar hennes texter landa i detta, oavsett ämnet för dagen.

Den minst sagt häpnadsväckande tankevurpan går nu ut på (vilket även återspeglas i rubriken), att män i Sverige nu borde få frågan “Är ni rädda nu?”, eftersom kvinnor enligt Wennstam får denna fråga när våldtäktsmän härjar. I Wennstams tankevärld bryr sig samhället inte om när våldtäktsmän härjar – utan ställer kvinnor till svars och vill att kvinnorna skall anpassa sig till våldet. Men när fotbollsvåld drabbar en fyrabarnspappa så rycker hela samhället ut och vill hitta svar och lösningar, enligt Wennstam.

När en våldtäktsman härjar i en stad, Wennstam tar upp Hagamannen som exempel, så upprörs Wennstam innerligt av att polisen har gett rådet till unga kvinnor att hålla sig inne under dygnets mörka timmar. Och funderar nu kring om vi inte borde ge samma råd till män (eftersom en fyrabarnspappa dött i sviterna av fotbollsrelaterat våld). Wennstam låter oss också förstå mellan raderna att detta att det tog nio år att gripa Hagamannen säkert berodde på att det var något som polisen inte prioriterade – vi anar ett slags patriarkalt våldsbroderskap i Wennstams föreställningsvärld.

Om jag levde i en mindre ort i Sverige där flera våldtäkter ägt rum nattetid så skulle jag givetvis – och vilken ansvarsfull förälder skulle inte det? – se till att min dotter inte befann sig ute på natten.

Jag skulle också avråda min son från att gå till den pub i city där motståndarlagets hejarklack sitter och super, med fel halsduk. Varför? Därför att det är det riktiga att göra.

Det finns dåliga människor där ute, de är trots allt inte så många, men de finns där. Tack och lov finns det män (och kvinnor), som är beredda att stå upp mot dessa.

Annons

7 reaktioner på ”Katarina Wennstam igen

 1. Jag läste också smörjan i morse och reagerade som du. Hur smaklöst får det bli i jakten på billiga poäng(?)

 2. Pingback: Mansnormer | Susanna's Crowbar

 3. ”Kvinnor måste tänka på hur mycket de dricker” sa Vahur Ausmees, personaldirektör på Tallink när han intervjuades av Tv4 med anledning av deras Kalla Fakta som rapporterade om en kraftig ökning av antalet våldtäkter på kryssningsfartygen.
  Efter sedvanlig storm (”Nej, våldtäkterna på färjor är inte vårt fel” på Aftonbladet Debatt t ex) så levereras enligt DN ett pressmeddelande från Silja där man meddelar att företaget har full förståelse för att Vahur Ausmees uttalande väcker starka känslor. Tallink Siljas vd Kadri Land säger till DN att uttalandet inte är något som företaget ställer sig bakom.
  – Det är väldigt tråkigt och fullständigt oacceptabelt. Det han uttrycker om kvinnor och drickande är inget jag känner igen. Detta är något som vi nu kommer att utreda internt, säger Kadri Land.
  Om jag hade en dotter i tjugoårsåldern skulle jag definitivt inför hennes nöjeskryssning kunna tänka mig att råda henne att vara försiktig med alkoholen under resan. Så också naturligtvis om det gällde en son.
  På samma sätt skulle jag kunna tänka mig att råda en dotter eller son att använda ljusa kläder och reflexbrickor om de en mörk kväll var tvungna att gå utefter en icke upplyst väg.
  Vem i fridens namn är det som anser att det är tösernas fel att de blivit våldtagna på en kryssningsfärja? När jag ser bilden på den näst intill medvetslöshet berusade flickan på färjan kan jag i alla fall inte låta bli att tycka att hon kanske hade behövt ett gott råd (som hon också hade följt) inför resan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s