SvD allt oftare en radikalfeministisk megafon

Nu laddas det upp inför den radikalfeministiska ”kvinnokonferensen” i Malmö. Den största på 20 år och vi kan vara ganska säkra på att det är den hittills mest radikala. Kanske skulle man också kunna beskriva det som en konferens för företrädarna för den ideologiska sekt som kunde benämnas ”den feministiska industrin”. Det handlar ju alltså om en sekteristisk ”genusindustri” (finansierad av skattebetalare i olika länder) som omsätter hundratals miljoner varje år och där många tusentals forskare, medarbetare, akademiker och organisationer har sin fortsatta försörjning villkorad i att de radikalfeministiska teorierna om könsmaktsordningen och bilden av mannen och manligheten som något destruktivt och dåligt trappas upp och befästs.

Det intressanta och paradoxala är ju att det är i de västländer där jämställdheten har kommit längst (och även där pendeln sedan länge slagit över och det nu är pojkar och män som far mest illa – länder som Sverige), där de allra mest hisnande föreställningarna om det konspiratoriska och ondskefulla patriarkatet frodas (de länder eller kulturer som faktiskt kan kallas för ”patriarkala” (t ex Afghanistan) undgår i kulturrelativismens namn i stort sett kritik).

I dagens Svenska Dagbladet, i ett helt uppslag i pappersutgåvan i den sektion som kallas ”SvD Insikt” (alltså inte kulturdelen), görs okritisk reklam för konferensen och dess radikalfeministiska perspektiv. Reportern Ia Wadendal låter oss inte tvivla på var hennes sympatier ligger och hennes okritiska text lyfter bland annat fram FIs framgångar och låter oss förstå att detta är vägen mot ”ett jämställt samhälle”.

Genom generösa och leende porträtt får vi lära känna några av de inbjudna talare som sägs vara experter på män och manlighet, så kallade ”maskulinitetsforskare”. Det är sociologiprofessorn Michael Kimmel (vars radikalfeministiska analyser större delen av den svenska jämställdhetsutredningen baserade sig på), författaren, debattören och radikalfeministen Jackson Katz och sociologiprofessorn och radikalfeministen Raewyn Connell. De presenteras helt okritiskt som experter och auktoriteter – och alla har i princip samma (radikalfeministiska) åsikter och syn på män.

Inget undersökande. Ingen kritik. Inga ifrågasättande. Vi får inte reda på att det i USA finns en växande akademisk gren som kallas ”Male studies”, som är ytterst kritisk gentemot det som kallas ”Men’s studies” (som är den radikalfeministiska maskulinitetsforskningen). Inget problematiserande kring hur den svenska feminismen har radikaliserats de senaste 20 åren.

Nej, Svenska Dagbladet väljer att använda nyhetssektionen ”SvD Insikt” för ren och rå ideologisk propaganda.

Låt oss nu vänta på den uppsjö av inställsamma, glittriga, hyllande och lyriska reportage från själva konferensen. Detta lär bli toppnyheter i alla Public Service kanaler och även i SvD, DN, Aftonbladet och Expressen. För det är ju genom de etablerade medierna som den radikalfeministiska och revolutionära kampen nu förs!

Och på barrikaderna står… vi.

Annons

5 reaktioner på ”SvD allt oftare en radikalfeministisk megafon

  1. Pingback: Glöm inte gatumaktsordningen! | WTF?

  2. Jag har inte läst artikeln i SvD och kommer inte åt den på nätet, men jag kan ana dess innehåll. Reagerade på en artikel i HD skriven av en person som jag annars tycker är en mycket bra skribent och argumenterade lite med henne på hennes blogg, men såg att det var utsiktslöst. Det är låsta positioner i den här debatten, tydliga ställningstaganden, antingen eller, inga gråzoner, och för journalister tycks det vara aktivism som gäller numera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s