Aase Berg igen proppfylld av fördomar och förakt

Att den radikalfeministiska dagstidningen Dagens Nyheter bedriver feministisk propaganda, stöttar det vänsterextrema och manshatande partiet FI och ständigt publicerar hånfulla, fördomsfulla och medvetet kränkande texter om gruppen män (och i synnerhet vita, heterosexuella män), kan väl knappast komma som en överraskning för någon som följt den politiska debatten i medierna det sista decenniet. Till skillnad från Svenska Dagbladet, som fortfarande har en fritänkande och intellektuellt hederlig ledarredaktion, är DN’s samlade grepp, från ledar-, nyhets-, till kulturredaktioner helt och hållet indränkt i den feministiska, intersektionella och agendasättande journalistiken, där identitetspolitiken, vänsterperspektivet och misstänkliggörandet av de som står vid sidan av åsiktskorridoren, har blivit tidningens främsta kännetecken. Här skall vi också komma ihåg att DN är en av åsiktskorridorens grundare och mäktigaste försvarare.

Det är därför ingen överraskning att dagens male bashing och feministiska predikan av Aase Berg i kulturdelen lyfts fram högst upp på tidningens förstasida (den mest synliga platsen). Och illustreras med en grafisk symbol som i sin enkelhet nog berättar mer än tusen ord. Symbolen för mannen, men snett nedåtvänd. I detta enkla grepp avslöjas egentligen hela agendan. Män, manlighet och maskulinitet är något dåligt. Tummen ner. Precis som Miljöpartiet i den förra valrörelsens affischkampanj använde denna symbol för att illustrera en slags impotent man, en oduglig man eller manlighet.

Miljöpartiet har ju som bekant numera översatt dessa symboliska fördomar i brinnande hetsretorik (under almedalsveckan 2014), där gruppen vita, heterosexuella män inte längre inkluderas i det man kallar “människor” och sedan anklagas för allting ont i världen.

Att kränka människor är ingenting bra. Det har vi fått lära oss. Att medvetet utsatta en grupp människor för nedlåtande och hånfulla uttryck och dessutom skuldbelägga gruppen och tillskriva varje individ ett kollektivt ansvar för hemskheter och olyckor som drabbar oss alla är ingenting bra.

Men lustigt nog har detta att kränka gruppen vita, heterosexuella män blivit något positivt i Sverige idag.

Och än lustigare blir det när denna grupp, efter att ha blivit kränkt, kallas för “lättkränkt” och öppet hånas för detta. Spotta en vit, “heterogubbe” i ansiktet och notera hur “lättkränkt” han är när han protesterar. Töntiga man. Använd rikstäckande media för att förlöjliga och håna denna grupp genom att kalla dem “gubbslem” och skriv sedan uppföljande krönikor och kolumner i samma rikstäckande media om hur fåniga och “lättkränkta” de är, de stackars gubbarna… Starta facebookgrupper som “Vita, kränkta män”, få massvis av stöd och uppmuntran i medierna, sitt i morgonsoffor och känn av hur statsfeminismen hyllar sina hjältar, se hur detta blir till en teaterpjäs som får stöd och uppmuntran och kan sättas upp som en turné.

Eftersom feminismen har helt andra föreställningar om vad det innebär att vara människa och vilka anständighetsregler som skall gälla för olika typer av människor så är detta heller kanske inte så konstigt. En vit man, om han är heterosexuell kan nämligen inte bli kränkt. Inte ens om man spottar på honom, kallar honom för ett värdelöst och vidrigt gubbslem eller hyllar tanken att pumpa några skott i nacken på honom. Sånt skall den vita mannen tåla, och gör han inte det är han en ynkrygg, ett mähä som inte ens står upp till den överordnade identitet som tilldelats honom.

Han är helt enkelt “lättkränkt”. Och för det måste han förlöjligas.

Jo, vi lever i det lättkränktas land. Det hela har tagit absurda proportioner. Men om kränkningar – som är menade att vara just kränkningar – lyfts upp som härlig “kritik” eller bara som ett kittlande och uppfriskande manshat, och när reaktioner på dessa medvetna och riktade kränkningar avfärdas som småaktig “lättkränkthet”, som i Aase Bergs djupt fördomsfulla och delvis förvirrade uppslag i DN Kultur, då ser vi just det institutionaliserade hatets retorik, inte olikt det hat som genom historien dykt upp, frodats, blommat ut och drabbat den ena eller den andra gruppen.

Aase Bergs text är så proppfull av fördomar, motsägelser och ohederliga mytspridningar att jag knappt förmår kommentera dem i nuläget (jag kan också spendera min tid på vettigare saker). Att påstå att män “får som de vill”, och att kvinnor inte får det, är så urbota dumt att det gör en vidare analys överflödig. Samtidigt skall det sägas att Berg är inne och nuddar på någon slags öppning eller insikt när det gäller en del frågor (men de drunknar snart i feministiska förvillelser och fördomsfullt förakt).

Detta citat säger det mesta, tycker jag, om Bergs oskärpa eller medvetna sanningsförskjutning:

“Kvinnorna i bitterbiografier är oftast förbannade på individuella män. Medan de kränkta männen tycks vara kapabla till strukturellt tänkande i form av spöket feminismen, kommer de kvinnliga skribenterna aldrig på tanken att nämna patriarkatet.”

De kvinnliga skribenterna kommer aldrig på tanken att nämna patriarkatet? Ursäkta?

Aase Berg, jag tror inte att det går att lura läsarna särskilt länge till.

Annonser

9 thoughts on “Aase Berg igen proppfylld av fördomar och förakt

 1. När det blir så här uppenbart tokigt finns det egentligen ingen bättre motargumentation än att citera rakt av, precis som du gjorde.

  Att falla på eget grepp, som ordstävet lyder.

  • De flesta journalister lever idag ur hand i mun. För varje dag vet man inte om arbetet finns kvar i morgon. Lösningen är att i en sorts besatthet försöka provocera vilt sluggandes, för då kanske man får vara kvar vid ( den numer mkt magra) köttgrytan en tid till.

   I förstone kan man kanske tycka synd om kulturskribenten med mager plånbok, men jag har bara förakt att skänka för dessa nyttiga idioter. För till skillnad från sektmedlemmarna så VET de att de har fel. De kolporterar hat bara för att kunna betala hyran (och rödvinet).

   Backa 70 år och vi har ett gäng lägervakter som bara vill sörja för familjens ekonomi…

 2. Pingback: Aase Bergs märkliga värld och födelsedagen | Susanna's Crowbar

 3. Jag tog själv upp samma citat, som du avslutade ditt inlägg med, i en kommentar till Toklandets inlägg om denna artikel.Det är ju så absurt att påstå att kvinnliga skribenter inte kommer på tanken att ta upp patriarkatet när tidningarna så gott som dagligen fylls av artiklar från diverse extremfeminister som tjatar om strukturer och patriarkatet. Detsamma gäller extremfeministerna i övrig media
  Dessutom påstår jag att vi feministkritiker inte pratar om feminismen som en struktur utan som en ideologi och då faller ju även den andra delen av hennes argumentation i det citatet.
  Hon fortsätter att skriva att vi män ägnar oss åt problemförskjutning och skyller våra problem på samhället med mera. Kan säga att jag aldrig har skyllt min situation på samhället utan ser det som ett resultat av olika livsval jag har gjort. Inte för att jag är missnöjd med min situation heller.
  Tror inte att jag är unik i det sammanhanget.

  Är det några som ägnar sig åt problemförskjutning så är det väl feministerna. Kvinnorna är alltid offer för omständigheterna,patriarkatet,könsmaktsordningen och strukturerna eller vilket feministiskt mumbo jumbo ord man vill använda sig av. De kan heller inte ta sig fram i samhället utan kvotering och andra typer av särbehandlingar och kan inte göras ansvariga för sina handlingar. Med andra ord ses dom som förvuxna barn utav sina feministiska systrar och kan inte förväntas ta ansvar för någonting. Trots det skall de bli chefer,styrelseledamöter och regeringschefer..

  Vad gäller DN så har de fullständigt kört i diket med sin extremfeministiska agenda och jag hoppas att tidningen går i konkurs….

 4. Pingback: Fi Knohult nu bildat! | WTF?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s