Jag är på allvar oroad över sveriges framtid som demokrati och välfärdsstat

Först vill jag ge Anna Brodow Inzaina rätt i sin kommentar om mitt inlägg från i onsdags. Jag kan hålla med om att jag går lite för hårt åt Per Wirténs ledare i det att jag fokuserar på ett mindre stycke. Det finns mycket bra och värdefullt i artikeln (som jag också poängterade i mitt inlägg från i tisdags). Men det är bekymmersamt, som jag ser det (och höjer mitt blodtryck lite mer än vad som är behagligt), att Wirtén i en så viktig och i sig själv angelägen text ser sig nödgad att på något sätt koppla samman det monstruösa våldet utfört av ISIS/IS i Irak och Syrien, med meningsmotståndare på hemmaplan. Och här vill jag återigen försöka knyta an till detta att när Wirtén skriver om “svenska rasister” (och deras “kvinnohat”), så måste det ses i den kontext som Wirtén och Dagens Arena använder begreppen. Jag har försökt reda ut detta med hur epitetet “rasist” nu allt oftare slängs över folk som har en från åsiktskorridoren avvikande åsikt eller ens resonemang. Precis som “kvinnohatare” ständigt används om de som är kritiska till den radikala feminismen. Vi kan se ett mönster. Därför tycker jag att artikeln förtjänar kritik, samtidigt som jag håller med Brodow Inzaina i att Wirtén bara borde ha strukit stycket.

Med risk att verka fastna i ett ämne som ligger lite vid sidan av denna bloggs huvudfokus, vill jag ändå gå vidare och utforska detta som nu händer med den demokratiska debatten när tankar och åsikter ständigt ogiltigförklaras som en följd av att någon har bestämt sig för att de inte passar in i den “värdegrund” som är den riktiga. Ofta sätts också den demokratiska processen ur spel med hänvisning till just en demokratisk värdegrund. Och som jag skrivit om tidigare, nya ord eller begreppsinnebörder snickras ihop lite godtyckligt, så länge de går att använda som vapen i debatten eller helt enkelt för att tysta debatten. Det har gått så långt att det demokratiska offentliga samtalet kan stängas ner med hänvisning till att “några kan uppfatta vissa åsikter och tankar som stötande”.

Och vem bestämmer vilka åsikter som “kan uppfattas som stötande”? Är det inte tvärtom så att den demokratiska offentliga debattens själva poäng handlar om att människor med olika åsikter skall få utrymme och tid att lägga fram sina argument? Oavsett vilka meningsmotståndare som finner både åsikterna och argumenten “stötande”?

Det finns många människor i Sverige som uppfattar FI’s åsikter och politik som stötande. Men också MP’s och V’s åsikter och politik. Idéer som ett nedlagt försvar, månggifte, omskolningsläger för män, chockhöjning av bensinpriset och öppna gränser uppfattas rent av som stötande av de flesta svenskar. Men skall därför FI, MP och V förbjudas att yttra dessa åsikter? Skall de utestängas från den demokratiska processen?

Givetvis inte.

Men när det gäller Sverigedemokraterna (ja, nu skriver jag om Sverigedemokraterna igen och jag ogillar att ständigt behöva göra det), så skall plötsligt helt andra måttstockar gälla. “De är inte som andra partier” brukar det heta. Ja, vi kunde ju säga detta om FI också, eller hur? Nej, vi kommer inte att tillåta FI att demonstrera eller vara närvarande här, eftersom “de inte är som andra partier”. Men FI’s revolutionära extremism hyllas tvärtom i svenska medier och det har liksom blivit sexigt med drömmen om en rosa, socialistisk revolution (för den svenska journalistkåren). Och vad spelar då sakfrågor som sveriges välfärd eller ens framtid som nation för roll?

Allt fler har dock konstaterat att SD’s främsta valarbetare är de andra partierna. Ju mer och ju oftare de ser sig nödgade att distansera sig från åsikter som SD ger uttryck för (hur förnuftiga och självklara dessa än kan vara), ju fler väljare ser sig tvingade att rösta SD. Inte för att de gillar partiet, men för att inget annat parti tar upp de frågor som för många upplevs som angelägna. Men det som SD driver, bland annat att försöka diskutera invandring och integration, dess kostnad och konsekvenser, har blivit så omöjligt för de andra partierna att ta i att de bara springer iväg och omedelbart rasar om “främlingsfientlighet”. Och precis detta att ha åsikter om integration och invandring har blivit något som det offentliga Sverige (genom medierna) idag ser som något “som några kan uppfatta som stötande”.

Inte månggifte. Inte nedlagt försvar. Inte öppna gränser eller avskaffandet av “Sverige”. Inte ens obligatoriska omskolningsläger för landets alla män.

Nej, det som ses som stötande är att vilja diskutera invandringen. Att Sverige som ett litet land tar emot fler asylsökande/anhöriga och flyktingar än något annat land i Europa, i absoluta tal. Och att detta innebär en merkostnad för Migrationsverket på 48 miljarder kronor det närmsta året (och den kommande mandatperioden, min rättelse), pengar som inget parti har redogjort någon finansiering för. Och vad detta kan komma att innebära för välfärden. Och så vidare.

Stötande frågor, inte sant?

När nu Skånetrafiken stoppar SD’s reklam i sina tåg så är det med denna motivering:

”Vi godkänner ingen reklam som kan uppfattas som stötande, diskriminerande eller rasistisk” (Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken)

Och de budskap som Skånetrafiken alltså tar bort, eftersom de anser att de kan uppfattas som stötande är:

”Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där”

”Stoppa det organiserade tiggeriet”

”Krafttag mot brottsligheten – mer stöd till brottsoffer”.

Det är för Skånetrafiken alltså inte bara “stötande” att vilja minska invandringen eller vara emot tiggeriet. Utan också att ta krafttag mot brottsligheten.

Jag är på allvar oroad över sveriges framtid som demokrati (och välfärdsstat).

8 reaktioner på ”Jag är på allvar oroad över sveriges framtid som demokrati och välfärdsstat

  1. Ja,det är sjukt hur trång åsiktskorridoren har blivit i Sverige på senare år. Vad gäller invandringen så kan man undra varför vi i Sverige tycker att vi skall ha råd att ta emot flera invandrare än större länder i europa. Undrar också om vi verkligen långsiktigt hjälper alla tiggare som kommer
    till Sverige genom att låta dom tigga ?
    Personligen tycker jag att vi skall ta emot samma antal människor som övriga europa och försöka att anpassa dom till vårt samhälle.

  2. I nästa nummer av Axess skriver jag om den politiska situationen i Italien där demokratin också har problem, men av ett helt annat slag än i Sverige. Där finns det ingen åsiktskorridor av det slaget vi har i Sverige men makten och de som skall granska makten är korrupta och politiken har blivit ett medel för en ekonomisk elit att försvara sina intressen. Att rösta utifrån missnöje på s.k populistiska partier, som i Sverige omtalas som något ytterst suspekt, är närmast att betrakta som sunt förnuft där. Jag är rädd för att förtroendet för det politiska systemet håller på att urholkas även i Sverige i takt med att politiska partier blir allt mer känsliga för tillfälliga opinioner. Nu skall alla lägga till något med feminism i sina program för att F! har haft framgångar. Trots att F! endast har runt 2 % enligt dagens mätningar. Logiskt vore om de övriga partierna tog upp frågor om flyktingmottagning och integration i takt med SD:s ökade framgångar (som har betydligt fler procent enligt opinionsundersökningar). Men så sker inte, i stället är det en kapprustning i vem som mest kan ta avstånd från dessa frågor. Här någonstans går det inte ihop med en fungerande demokrati och det skapas ett glapp mellan politiken och folket, vilket på sikt är allvarligt.

    • Ser också fram emot att läsa din artikel i Axess. Jag tror också, när det gäller Sverige, att den största boven i dramat handlar om den svenska journalistkåren och hur den ständigt missbrukar sin makt.

  3. Pingback: Emanuel Karlsten blir rasistanklagad | WTF?

  4. Pingback: De Små Stegens Tyranni | Löjesguiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s