Reinfeldt spelar högt och slänger in ”Sverige” i potten

Efter statsminister Fredrik Reinfeldts presskonferens inför sommartalet igår har något hänt. Det är som att åsiktskorridoren har börjat glida iväg och korva sig som en jättelarv och på några ställen rent av börjat spricka. Vad som exakt händer är svårt att säga, det är som att marken glider åt olika håll samtidigt. Vad går att säga idag som vi inte kunde igår? Vilka frågor måste vi fortfarande lägga locket på kring? Hur kan vi vinkla detta som nu framkommer så att det blir mindre tydligt? Man kan nästan förnimma det oroliga mumlet där inne.

Uppenbart är att nästan alla journalister, från vänster till höger, ignorerar själva sakfrågan. Vad det innebär i praktiken, för sveriges välfärd, för skolan, vården och omsorgen, att den kommande mandatperiodens budget för asyl- och flyktingmottagning ligger på en ökning med hisnande 48 tusen miljoner kronor. Istället hyllas Reinfeldt för sin “öppenhet”. Analyserna och de kritiska resonemangen hittar man istället i bloggar utanför åsiktskorridoren.

Här vill jag främst rekommendera Marika FormgrenJohan Westerholm och bloggen “Cornucopia?” (Lars Wilderäng). De har redan formulerat en bättre respons på utvecklingen än vad jag skulle förmå.

Jag vill ändå hänga kvar lite vid de tankar som borde vara oundvikliga i det här läget. Med vilken egentlig rätt gör Fredrik Reinfeldt detta gentemot Sverige som land och den befolkning som lever här? Är detta att vara “god” och “öppenhjärtlig” (Reinfeldt vill att svenska folket nu skall “öppna sina hjärtan”), det samma som att riskera hela landets välfärd och skapa ett närmast oöverskådligt kaos, annars är vi “rasister” och “främlingsfientliga”? Jag säger inte med säkerhet att utvecklingen kommer att leda till denna katastrofala välfärdskollaps, men ett migrationsexperiment på denna skalan, i ett litet västeuropeiskt land som Sverige, har aldrig tidigare genomförts. Det går inte att jämföra med Balkan. Ingen vet om detta kommer att fungera, om det ens är möjligt teoretiskt (de faktiska, långsiktiga kostnaderna går inte att räkna på). Att därtill ta för givet att mycket stora grupper, med starka religiösa och etniska identiteter, bara kommer att kavla upp armarna (med i många fall låg eller obefintlig utbildning i bagaget), och gladeligen bygga ett nytt och starkt Sverige tillsammans som en stor familj förefaller nära på smärtsamt naivt att tro, mot bakgrund av hur inte minst världen ser ut i de länder där de flesta av de “nya svenskarna” kommer ifrån? Eller är detta bara ett mycket högt och närapå livsfarligt politiskt spel, där Reinfeldt har kastat in hela nationen Sverige i potten?

Jag ser det som ytterst bekymmersamt – och ett sätt på vilket man som statsminister och ytterst ansvarig inte får hantera det ansvar och den förvaltning av landets och medborgarnas välmående som man fått i en anda av förtroende.

Och Sverigedemokraterna? Ja, vart detta leder är det ännu svårt att se… Jag har tidigare skrivit om farhågorna kring den polarisering och radikalisering på ytterkanterna som den här politiken (och mörkandet kring dess följder – vi skall ju komma ihåg att dessa nya uppgifter (som Sanna Rayman från SvD’s ledarredaktion släppte), har varit kända länge i regeringen), medför. Det är inte alls osannolikt att vi snart ser ett SD med ett 20-30 procentigt stöd, en lika stor vänsterradikal grupp på andra sidan (V, MP och FI), och en drastiskt försvagad mitt, där både S och M tappar mycket stora väljargrupper. Alltså den mardrömsutveckling vi känner igen från alla kollapsade demokratiers sista flämtningar. Kanske är det oundvikligt, att när “statsbärande” partier slutar agera ansvarsfullt och istället börjar experimentera (med landet som insats), så följer extremismen som ett brev på posten.

Ja, en generös flyktingpolitik! Men vad är då “generös”? Om det nu har blivit samma sak som att riskera hela landets omedelbara framtid (och då pratar jag om 30-40 år framöver), så har vi en begreppsförvirring kring vad “generös” betyder. Om det betyder att vi samtidigt måste skära ner drastiskt på skola, vård och omsorg och framöver kanske avveckla hela idén om en “kunskapsnation” (dit är vi ju på god väg ändå), och att vi accepterar att de fattiga blir ännu fattigare och stora delar av befolkningen kommer att leva i denna fattigdom och segregration, och en liten grupp (där Fredrik Reinfeldts barn och barnbarn naturligtvis ingår), kommer att ta skydd i nya gated communities. Lägg till detta risken för nya etniska konflikter, religiös extremism, gängkriminalitet och en både försvagad polis och ett försvagat försvar.

Nu blir det ju sannolikt regeringsskifte snart. Vi skall då komma ihåg att Socialdemokraterna blir tvingade att samregera med partier som vill gå betydligt längre än Fredrik Reinfeldt i frågor som rör migration och öppnandet av landets gränser.

Jag avslutar med detta från Lars Wilderäng och bloggen “Cornucopia?” (vissa länkar fungerar inte i mitt citat, se källan):

“Tillförordnade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) höll igår ett banbrytande tal, som bekräftar det jag skrivit tidigare – invandrings- och flyktingpolitiken går före allt annat, för man samarbetar inte med rasister. Alliansregimen kommer inte utlova några som helst reformer, annat än att ge Migrationsverket sina 48 miljarder SEK för att ta emot fyrfaldigade flyktingströmmar mot 2012. Tillsammans med dessa människor ska ett bättre Sverige byggas, för folks invandringskritik botas bäst med mer invandring, den sk chockdoktrinen.

Den naiva (sd)-svansen tror att talet innebär någon förändring, men den enda förändringen är att Reinfeldt och därmed alliansen prioriterar flyktingmottagning före allt annat. Något annat är inte heller möjligt, då minsta åtstramning i flykting- och invandringspolitiken innebär att man går rasisterna i (sd) till mötes. Reinfeldts tal är alltså en fortsatt konsekvens av (sd):s närvaro och framöver ökade stöd i riksdagen och valdagstalet 2010 att ”vi samarbetar inte med rasister”.

Det råder här ingen som helst tvekan om Reinfeldts åsikt, där han tidigare uttryckt att det ursvenska är blott barbari (Bonnier/DN 2006). Man får ett “bättre Sverige”, “ett mindre barbariskt Sverige”, ju fler flyktingar och invandrare vi tar emot.”

Annonser

8 thoughts on “Reinfeldt spelar högt och slänger in ”Sverige” i potten

 1. Jag tror att Wilderäng har räknat bort Socialdemokraterna,vill de verklige svika sina väljare,med att sätta asylinvandrare först,före fackmedlemmar pensionärer välfärden?isåfall grattis till SD majoritet 2018!

 2. Det är väl inte omöjligt att vi på sikt får en situation som den i Storbritannien, där UKIP har såpas stort inflytande att de kan påverka invandrings-/integrationspolitiken. Det kommer dock dröja ett tag innan Sveriges ledare ställer sig upp och dödförklarar mångkulturen…

 3. Reinfeldt är fan ta mej häftig! Jag menar, om man vill ge väljarna ett konkret förankrat antirasistiskt alternativ, ja då har han levererat. Istället för flumvänsterns tomma floskler.

  Nu hoppas jag ännu mer på att alliansen kommer vinna. Det här tror jag är bra för Sverige. T o m viktigt.

 4. Jag tror precis som cornu att det enda sättet att få politikerna att göra något i frågan är om SD åker ur riksdagen. Detta eftersom inget av partierna kan gå rasisternas ärende utan att tappa ansiktet.
  SD kommer å andra sidan öka för att ingen gör något åt problemet så det är ett moment 22.
  Att ekonomin havererar kan man alltid skylla på något annat än massinvandringen.

 5. I andra sammanhang brukar man tala om försiktighetsprincipen, dvs. om de långsiktiga effekterna är okända och potentiellt farliga så avstår man från en åtgärd, eller tillämpar den enbart i begränsad omfattning. Detta gäller t.ex. genmodifierade grödor eller kärnkraft.

  En parallell till dagens situation kunde vara rivningshysterin i våra städer på 1960- och 70-talen. Då var det s.a.s. politiskt korrekt att jämna gamla stadskärnor med marken för att bygga parkeringsplatser och genomfartsleder. Den som opponerade sig fick sig pådyvlat något negativt epitet. Lyckligtvis tog pengarna slut så småningom och delar av gamla Stockholm bevarades för eftervärlden.

 6. Ska vi hoppas på att det finns något vackert kvar när årtusendets vansinnigaste politik har kommit till vägs ände? Att inte sätta sitt lands medborgare främst är sinnessjukt. Mycket oroande för Sveriges framtid. Men planen kanske är att få skäl att samregera med s för att slippa ge makt åt extremisterna. Så sker ju i flera europeiska länder, Tyskland t.ex. och i Europaparlamentet.

 7. Dilemmat är nu vad man ska rösta på. Reinfeldt förtjänar inte fortsatt förtroende för det sätt på vilket han skött eller snarar misskött invandringspolitiken. Att inte skicka några som helst signaler om att Sverige ska ta itu med asylbedrägerier (något han ändå lovade inför valet 2010), minska volymerna eller på annat sätt värna och skydda Sveriges befolkning är att be om fortsatta migrationsströmmar till just Sverige. Särskilt som det enda svaret på denna anstormning är att nu skaka fram ännu mer pengar för att hantera den. Människosmugglarna måste jubla, detta innebär fortsatt goda affärer för dem. Men det är en totalt ansvarslös politik gentemot mot Sverige och dess befolkning. Nu hamnar förstås mycket av pengarna i svenska fickor ändå eftersom det är många som livnär sig på hanteringen, men pengarna hade kunnat användas till annat. Sedan ska man också komma ihåg att de extra miljarderna till Migrationsverket är bara början. Stora utgifter väntar sedan kommunerna, försäkringskassan, arbetsförmedlingen m.m. om man nu åtar sig att ta emot invandrare på livstid. Det är något mysko med Reinfeldts inställning till Sverigedemokraterna. Det förefaller som att han för död och pina inte vill gå dem till mötes på en enda punkt. Hellre sänker han hela Sverige än erkänner att det kan ligga något i de säger. Hur långt ska det gå innan de får gehör för sina frågor? Hjälper det att rösta på sd om man inte vill att Sverige ska översvämmas av hjälpsökande? Reinfeldt, Borg och Bildt verkar prioritera invandrare framför allt, det är de signaler de skickar ut. Själv är jag för att ge behövande tillfälligt skydd men det kan inte ske urskiljningslöst och bedragare ska skickas ut. Om den nu mycket oroande situationen i Irak permanentas får Europa vara beredd på att ta emot den kristna befolkningen i Mellanöstern, de kommer att behöva skydd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s