Mer radikalfeminism på nedbantade Expressen och Erik Ullenhags kollektiva skuldbeläggning

Det är glädjande att Expressen nu sparkar ytterligare 70 personer, varav 50 ur redaktionen. Ju snabbare dessa gamla och idag allt mer irrelevanta och journalistiskt undermåliga drakar faller ju bättre. Att journalister är den yrkesgrupp som svenska folket har allra lägst förtroende för – med all rätt – har främst att göra med att publikationer som Aftonbladet och Expressen men också Dagens Nyheter (och i viss mån SvD, åtminstone kultur och nyhetsredaktionerna), har missbrukat den makt och det kall som det journalistiska uppdraget i grunden handlar om, och detta upptäcker såklart allt fler. Därtill måste naturligtvis också tillfogas Public service, vars utbud på senare år har blivit så ohederligt vinklat att myndigheten nu agerar tvärs emot sin uppdragsbeskrivning. Bakom den skenheliga korrektheten finns ett folkförakt som för varje dag förstärker den ravin mellan medborgare och journalister som tog ordentlig fart efter valet 2006.

Värt att notera när det gäller Expressen är att samtidigt som man alltså säger upp ytterligare 50 personer från redaktionen så ger man nya uppdrag åt helt nya medarbetare, nämligen skribenterna Judith Kiros och Mireya Echeverría Quezada. Dessa beskrivs av tidningen Resumé som två av de ”starkaste profilerna inom den unga radikala antirasistiska och feministiska rörelsen”. Ja, nog vet vi vad vi kan förvänta i denna nya satsning med namnet ”Hämndens timme”. Hatet mot mannen, hatet mot ”det vita” och hatet mot heteronormen. Precis som det skall vara i svenska medier 2014. Expressens (och DN’s) VD, Gunilla Herlitz, lär ju redan behöva förbereda sig för ytterliga ett antal hundra uppsägningar de nästkommande åren (och i vanlig ordning skylla allt på digitaliseringen). Så här skrev förresten rasisten Judith Kiros i DN häromveckan om etniska svenskar (utdrag ur antologin ”Rasismen i Sverige”):

”Jag älskar dem, men någonstans föraktar jag dem också: så mjuka, mjölkvita, som ­någonting alldeles nykläckt. En dag kommer jag att kräva tillbaka all energi jag har lagt på deras antirasistiska utveckling. Jag vill att det ska kosta dem lika mycket som det kostar mig.”

•••

Det finns med all säkerhet inget annat land i världen som i samma grad som Sverige lyckats förfina och raffinera tänkandet att individers handlingar skall leda till att hela gruppen (som individerna tillskrivs) skuldbeläggs. Synen på gruppen män som skyldiga och därmed ansvariga för det dåliga som några få män gör och står för är så utbredd och har fått sådant genomslag att det genomsyrar praktiskt taget varje del av samhället, från förskola till riksdag och regeringsförklaring. Några ytterst få procent av männen i Sverige använder våld gentemot kvinnor, ändå är begreppet ”Mäns våld mot kvinnor” etablerat. Några ytterst få procent av männen i Sverige är chefer, VD’ar och styrleseledamoter, ändå pratas det dagligen (som om det vore sant), att det är ”männen” som har makten och privilegierna. Det är naturligtvis en medveten del av den radikalfeministiska propagandan, precis som det effektiva osynliggörandet av situationer och platser där mestadels pojkar och män far illa (våld i allmänhet, självmord, skolan, arbetsplatsolyckor, livslängd mm). De radikalfeministiska intersektionella påbyggnadsteorierna (med rasifieringshetsen), utgår också från en uppenbar postkolonial och kollektiv skuldbeläggning direkt kopplad till den ”vita” hudfärgen.

Det här vet vi. Men jag fastnar ändå för den artikel som publicerades av bland andra Erik Ullenhag i gårdagens SvD Brännpunkt, och som avslutas med orden:

”…att tydligt ta avstånd från individers handlingar utan att skuldbelägga gruppen.”

Är det inte lustigt? Erik Ullenhag, tillsammans med partikollegan och jämställdhetsministern Maria Arnholm, tillhör dem som är allra flitigast i att konsekvent skuldbelägga grupper efter individers handlingar. Allra mest gruppen män. Man skulle kunna säga att det är ett standardförfarande när det gäller dessa båda.

Men ändå – och här förväntar Ullenhag att vi ska ta honom på allvar – så skall vi just i denna situation (det handlar om att inte skuldbelägga muslimer för det som IS sysslar med), vara mycket noggranna med att se skillnad på grupp och individ.

Min inställning är att det naturligtvis aldrig är rätt att kollektivt skuldbelägga människor. Men för fega och populistiska karriärpolitiker som Erik Ullenhag handlar det om att inte kollektivt skuldbelägga fel sorts människor (andra går alldeles utmärkt).

Annonser

11 thoughts on “Mer radikalfeminism på nedbantade Expressen och Erik Ullenhags kollektiva skuldbeläggning

 1. Jag såg också den där artikeln i Resumé om Expressens nya satsning. Helt bedrövligt att upplåta utrymme åt sådant och sedan sparka verkliga journalister. Visst, många av dem är fega och journalistkåren har kollektivt svikit sitt uppdrag att beskriva verklighetens Sverige, men vissa gör trots det ett bra jobb. Värst är att det är en sådan symbios mellan makthavare och journalister i Sverige. Reinfeldt är dogmatisk i sin inställning till hur öppet Sverige ska vara, och få eller inga journalister kritiserar detta. På så sätt får Reinfeldt ingen press på sig att ändra sig heller.

 2. Jag känner en viss tillfredsställelse när jag läser om ytterligare nedbantningar vid någon redaktion. Visst innebär sådant åtskilliga personliga tragedier, men samtidigt är de berörda oftast antingen ideologiskt insnöade eller direkt fega, så det finns någotslags kosmisk rättvisa i att de drabbas. De kunde åtminstone ha försökt göra sitt jobb medan de ännu hade ett.

  Självklart att det är lätt för ledningen att nu ersätta dessa fegisar med obildat och okunningt folk vars enda förmåga är att de kan spy ut hat. Varför ha kvar en dyr men föraktad och feg journalist på tillsvidareanställning när första bästa feministiska skrikhals bara kostar arvodet per brölande kolumn.

  Och se sanningen i vitögat: En mycket stor andel av svenskarna, inte minst de svenska kvinnorna, är beredda att betala för detta ständiga hat. Hatet säljer bättre och är billigare att producera.

 3. Kors. Då är de bara 300 kvar, någonting?

  ”Jag vill att det ska kosta dem lika mycket som det kostar mig.”
  Låter ungefär som Ardins ord om ”laglig hämnd” som hon snabbt redigerade bort från sin blogg. (Det var i samband med att någon australiensare fick mycket uppmärksamhet.)

 4. Om dom anställer rasistiska hatare som Kiros så förtjänar tidningen att gå i konkurs !
  Jag kommer i vilket fall inte sakna den…
  Fast jag kan inte låta bli att fascineras över gammelmedias dumhet. Deras kärnkunder utgörs eller utgjordes av oss medelålders män och kvinnor som har vuxit upp med dom. De unga skiter i dom och tycker inte att det är värt att betala för dom. Om de då skrämmer bort en stor del av de medelålders männen så borde dom ju själva kunna räkna ut vad som kommer att hända med lönsamheten…

 5. Aningen OT, men i vid bemärkelse inte OT: En av mina bästa vänner har två söner som går i olika gymnasier. Bägge har haft samhällskunskap de senaste dagarna. I båda fall gjorde läraren en genomgång av vad de olika partierna står för. Vilka partier? Jo alla riksdagspartier förutom SD, och så Fi också. Det var likadant i båda skolor.

  • Äsh, vad är 20 mandat i riksdagen och minst 10% av rösterna? Det finns ju nästan inte.

   Skulle inte förvåna mig om man kan hitta något i skolans ”värdegrund” som säger att SD inte får nämnas.

 6. Pingback: Någon annan betalar | WTF?

 7. Ivar Arpi skriver om vänsterns makt över medierna och att alla som skriver om vänsterextremismen utsätts för hat (t.o.m. Niklas Orrenius och Anna-Lena Lodenius har varit utsatta!):
  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/borgarbarnens-vald-utmanar-demokratin-10363
  Ett annat ämne som undvikits är ju asylpolitiken:
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/bryt-tabut-om-sveriges-extrema-asylpolitik-10195
  ”Den journalist/ledarskribent som på allvar ifrågasätter ”volymerna” riskerar sitt arbete. Vår mediekår värnar därför sina karriärer genom att inte beträda detta förbjudna område. Ett antal personliga vittnesmål i förtroende bekräftar allvaret.”
  Vem vill utsättas för hat eller förlora jobbet? Kan ju förklara fegheten i vissa fall.

 8. Angående att Judith Kiros fått in en helsida i DN Kultur:
  ”Om detta nu var en strid mellan olika små sekter (vilket det är) och media inte brydde sig mer än de bryr sig om exempelvis ”Jehovas Vittnen” eller vad anhängare av ”Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga” har för uppfattning, så hade jag inte känt mig manad att skriva detta blogginlägg. Så är det emellertid inte. Dels välkomnas sekterna och ges mediautrymme av dem som kallar sig antirasister, dels ger denna postkoloniala och acceptabla rasism ringar på vattnet. ”
  http://morklaggning.wordpress.com/2014/08/12/finns-raser/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s