När folkbildningen smälte samman med åsiktskorridoren

Det som gör mig mest fundersam när Hanna Stjärne nu blir ny VD på Sveriges Television är inte i första hand att Aftonbladets Jan Helin ser så oerhört nöjd och glad ut (när SVT Aktuellt intervjuar honom), eller ens att hon i egenskap av ordförande för Grävande journalister ansvarade för att den vänsterextrema och radikalfeministiska ”Researchgruppen” tilldelades Guldspaden. Att SVT är indränkt i en radikalfeministisk kultur och har slagsida åt vänster är knappast överraskande.

Men nej, det som skaver är det sätt på vilket hon med en så lugn, sympatisk och förtroendeingivande stämma slår fast att det är just det politiska oberoendet som är allra viktigast för SVT. Det är den förrädiska trevligheten och skenbara ärligheten som gnisslar illa. Man skall vara särdeles obegåvad för att som tv-tittare inte lägga märka till den agendasättande journalistik som redan dominerar mycket av SVT’s utbud, och där framför allt den politik som FI och MP för ständigt favoriseras och lyfts fram i positiva ordalag. SVT har redan en väldigt tydlig politisk slagsida, vänsterut och mot den radikala feminismen, och jag befarar att med Stjärnes inträde kommer detta att välta ytterligare, allt snyggt inbäddat under parollen att SVT skall vara opolitiskt och oberoende.

Det är just dessa offentliga lögner som blir så påfrestande. Egenrättfärdigheten. Hycklandet. Jag är säker på att allt fler börjar genomskåda skådespelet. Man kan liksom inte lura hur många som helst, hur länge som helst, hur välslipad och angenäm retoriken än låter. Ta detta med folkbildning till exempel. Stjärne var själv inne på just detta (i intervjun i SVT Aktuellt för några dagar sedan), att Public service folkbildande tradition har varit och är viktig. Men vad betyder detta idag? När smälter folkbildning och åsiktskorridor samman? När blir det folkbildande uppdraget samma sak som värdegrundspropaganda? Och när bestämdes det vilka åsikter som skall ingå i den värdegrund som utgör folkbildningens innehåll?

Vi vet ju egentligen redan svaret på dessa frågor. För SVT (och övriga Public service), är det värdegrunden som folket skall lära sig. Det är det knippe åsikter som utgör värdegrunden, där den radikala feminismen ingår men givetvis också det intersektionella och postkoloniala tankegods som postmarxismen har fört med sig, som skall läras ut, som det skall bedrivas undervisning med, så att medborgarna lär sig det riktiga sättet att tänka och förhålla sig till verkligheten. Jag skulle dessvärre tro att detta synsätt kommer att förstärkas ytterligare när Hanna Stjärna nu snart tar över rodret. Men låt oss se (att hon är med och hyllar Researchgruppen bådar sannerligen inte gott).

Apropos SVT så sändes ju programmet Debatt igår från Göteborg. Detta avsnitt speglar samtiden ganska väl (med det inte sagt att vare sig formatet eller debattkvalitén är uthärdlig). Radikalfeministiska och rasifieringshetsande scen- och bildkonstnärer som bor i sina kroppar i och utanför vithetsnormerna, gapiga vänsterdebattörer som blir upprörda på allt och alla utom islamisterna, skäggsminkade hbtq-divor med stora gester och massor av känslor, en aningen kamreraktig Per Gudmundsson (från SvD’s ledarredaktion), som inte får en syl i vädret, ompysslade svenska islamister som inte vill fördöma mördarsekten IS och kallar själva frågan för islamofobisk och några SD’are som heller knappt får en syl i vädret. Och naturligtvis Björn Ranelid som minsann åker runt i landet och träffar 2 miljoner människor varje år, och likt Nelson Mandela aldrig viker sig en tum!

Nej, det blir för jobbigt att kommentera i detalj. Det tjänar knappast heller något till. Det är rörigt, ytligt, skevt och obalanserat och programledaren Kristina Hedberg lyckas vare sig hålla ordning eller leda diskussionen i någon vettig riktning. Den som gapar högst får prata och det var också uppenbart vilka som fick prata mest. Ingenting når fram till något och i slutändan är detta Hedbergs ansvar.

Samtidigt tror jag att det framträdande som SD-medlemmen Therese Larsson gjorde (även med den korta tid hon fick prata), gav anledning för många att bli oroade. Så har nog aldrig ett sverigedemokratiskt ansikte sett ut i svensk television tidigare.

8 reaktioner på ”När folkbildningen smälte samman med åsiktskorridoren

 1. Som sagt var det finns anledning till oro över var Sveriges television kommer att ta vägen under feministen och vänstermänniskan Hanna Stjärnes ledning.UNT,under hennes ledning, publicerade väl en hel del radikalfeministiskt material om jag inte minns fel så risken är ju stor att SVT kommer ägna ännu mera tid åt detta.

 2. Hanna får väl börja med att avveckla Janne Josefsson. Han vågar ju gå emot strömmen vilket säkert irriterat ett flertal agendasättande kompisar till Hanna.

  Som vit, medelålders man är han lätt att göra sig av med utan att få Sveriges (Södermalms?) pöbelriksdag Twitter emot sig.

 3. Pingback: Folkpartiet Feministerna | WTF?

 4. Jag är lite nyfiken på vad du menar med nedanstående, vill du utveckla?
  Stort tack för denna blogg, den är en fyrbåk i mörkret som faller.
  ”Samtidigt tror jag att det framträdande som SD-medlemmen Therese Larsson gjorde (även med den korta tid hon fick prata), gav anledning för många att bli oroade. Så har nog aldrig ett sverigedemokratiskt ansikte sett ut i svensk television tidigare.”

   • Jag har sett programmet (och kände/känner en sån oerhörd frustration över precis allt det du nämnt ovan att jag knappt vet var jag ska ta vägen); menar du att det är att hon är en helt vanlig kvinna, dvs ingen vit kränkt man från landsbygden, och att detta faktum ger SD’s motståndare – partier, press och ”antirasister” – anledning till oro (eftersom SD-väljare nu även är helt vanliga kvinnor, tvärtemot vad alla dessa hela tiden trott)?
    Kort sagt, vilka är de som gavs anledning att bli oroade och varför? Jag tror att du menade som ovan, men kan ju ha fattat fel eftersom det är lite öppet för tolkning. Är genuint intresserad av din tankegång.

 5. Egentligen har SVT fortfarande samma folkbildande inriktning som på den gamla goda tiden, när Socialdemokraten Maj-Britt Theorin motionerade i riksdagen om förbud mot parabolantenner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s