Borgerlighetens cynism och Grattis, DN!

Årets nyhetsfirande i Sverige kommer säkert att se ut och låta som vanligt. Men nedräkningen, smällarna och mullret har numera en allvarsam efterklang. En bekymmersam klang om en nära framtid som inte bådar gott, en framtid som vi lämnar över till våra barn och barnbarn och som blir betydligt mörkare, svårare och våldsammare än vår egen och våra föräldrars tid här i landet. Vi har på alla sätt brustit i ansvaret att förvalta det samhälle vi själva tog över. Och även om jag med “vi” menar oss svenskar i allmänhet (genom hur vi har röstat och låtit oss förledas), så ligger naturligtvis det yttersta ansvaret på den samlade politiker- och mediaeliten.

Normaliseringsprocessen är i full gång, och det blir sakta men säkert värre och mer våldsamt. Bomber exploderar med jämna mellanrum i framför allt Malmö, som är den invandrartätaste storstaden i landet. Skottlossningar och offentliga avrättningar får allt mindre nyhetsrubriker (det sker ju allt oftare). Hot och attentat mot polisstationer, tingsrättsbyggnader och individer som representerar rättsstaten blir sakta vanligare och vanligare. Utanförskapsområdena och “no-go”-zonerna, dit polis och räddningstjänst inte vågar köra in och där gängkriminaliteten och parallella lagar gäller, växer så det knakar.

Och samtidigt skall vi alltså öka massinvandringen från mellanöstern och östafrika, i volymer som är fenomenalt mycket större än något annat europeiskt land. Sex-, sju- eller åttafaldigt större än något av våra nordiska grannländer. Trots att vare sig bostäder, arbetsmarknad eller välfärdsinstitutioner finns. Trots att världen inte har kunnat visa upp ett enda lyckat exempel på en sådan extrem och snabb invandring från etniska oroshärdar (men där tvärtom allt fler studier visar att det leder till välfärds- och systemkollaps).

Vi måste vänja oss, heter det. Och vi vänjer oss dessvärre. Frågan ställs inte ens av makthavarna, hur vi som medborgare tycker att Sverige borde vara och se ut, istället får vi bara förmyndaraktigt veta att detta ÄR det nya Sverige, att vi måste acceptera det. Och tycker vi annorlunda skall vi tryckas undan, smutskastas och misstänkliggöras som ondskefulla.

Just i den meningen följer migrationsdebattens åsiktskorridor exakt samma mönster som radikalfeminismens, vilket inte borde komma som en överraskning, då politiker- och mediaeliten mestadels består av personer som är radikalfeminister, ser nationalstaten som en suspekt idé och har en naiv och utopistisk syn på världen. Och som själva nästan alltid lever i skyddade och segregerade miljöer i de dyrare delarna av stockholms innerstad. Till det måste tilläggas att de allt oftare själva saknar bildning.

Jag har länge sett den förmätet altruistiska sidan av vänstern som mer begriplig. Visst är det naivt och dumt, men när miljö- och vänsterpartister hojtar om solidaritet och rödvinsvärmer i lägenheter vid Nytorget eller Hornstull inför en ny demonstration “mot fascism” (underförstått; för helt öppna gränser och därmed en snabb kollaps av allt som heter arbetsrätt, LAS eller anständiga löner), så gör de det mot bättre vetande. Det är härligt att känna sig god, vinet smakar lite bättre då, och varför försvåra denna fina berättelse om sig själv (som god), med fakta och jobbiga analyser?

Är det dumt? Absolut. Förlåtligt? Knappast. Men det är åtminstone begripligt. Det är samma indoktrinerade stollar som står och skriker om jämställdhet och samtidigt kallar sig radikalfeminister (som om det ena hängde ihop med det andra). Nu skall det ju också sägas att dessa stollar inte är utan makt och inte på något sätt är ofarliga. Sveriges nuvarande vice statsminister Åsa Romson visar detta med all önskvärd tydlighet. Manshatet och målet att införa en helt oreglerad (öppen), invandring är här två sidor av samma skeva mynt.

Värre och svårare att förstå, ja, jag skulle vilja säga oförlåtligare, blir det med den borgerliga elit som med en till synes iskall cynism försöker genomföra denna samhällskollaps. Jag har noterat att många fria debattörer nu har lagt märke till Fredrik Reinfeldts allt mer bisarra (men avslöjande), utspel. En skenhelig och samhällsomstörtande mix av illa dold nyliberalism, pr-anpassade och postmodernistiska tricks och “analyser” har mynnat ut i ett lögnaktigt skådespel av sällan skådat slag.

Man lånar här vänsterns altruistiska retorik, men målet är här varken naivt eller orealistiskt. Det blir allt tydligare att den enorma massinvandringen för politiker som Reinfeldt och Annie Lööf är vägen mot en nyliberal seger och marknadsekonomiskt systemskifte. Någon omtanke eller omsorg om “folket”, alltså svenskarna är inte att vänta. Ingenting är viktigare än att en gång för alla bryta sönder de välfärdssystem och marknadsregleringar som var de tidigare socialdemokraternas arv. Varför skall “en svensk” inte kunna vara fattig? Riktigt fattig? Varför skall människor från andra länder vara fattigare än svenskar, om de vill komma hit och jobba för en lägre lön (och på sätt berika våra företag)? Varför skall människor från andra länder vara fattigare än svenskar överhuvudtaget?

Vi skönjer – också i flera av Maria Ludvigssons ledare i SvD – från detta håll en föreställning om de som “är inne” i systemen ställda mot de som inte är det (Ludvigsson skriver ofta kritiskt om lagen om anställningsskydd och hyresmarknadsregleringen). På samma sätt ser vi en kritisk bild av svenskarna (de som “är inne” i det här landet), framträda och ställda mot de som inte är det. Att släppa loss marknaden skulle vispa runt i grytan på samma sätt som öppna gränser skulle göra det. Låt de resursstarka, de som har tillgångar, få tillträde. Och flöda samtidigt samhället med enorma grupper resurssvaga, så att desperationen tvingar fram lägre löner och ett nytt proletariat som det går att utnyttja. Och återigen, varför skulle “svenskar” ha mer rätt än någon annan att undgå fattigdom? Varför skulle en äldre “svensk” person ha rätt till sin anställning eller att få hyra sin lägenhet om någon annan kan betala mer eller är yngre och villig att jobba till en lägre lön?

I denna världsbild och analys är den samhällsgemenskap som i århundraden legat till grund för landets positiva utveckling – och den tillit till staten som gjort välfärdsmodellen möjlig – närmast ointressant. Sverige som land är reducerat till en anonym marknadsplats, vilken som helst, där inga särskilda hänsyn skall tas till någon alls (“det finns inget svenskt folk”).

Vad vi ser är och måste vara närmast unikt i politisk, demokratisk historia? En bred allians mellan partier och ideologier – från vänster till höger – som alltså går samman i arbetet att bryta sönder samhället och riva ner medborgarnas välfärd. Och ett folk som yrvaket fortfarande tror att detta är för vårt eget bästa?

En borgerlighet som än så länge tvingat över en miljon svenskar ut på yttersta högerkanten i sitt röstande, en borgerlighet som med en närmast obegriplig cynisk vårdslöshet handskas med förvaltningen av detta land och framtiden för våra barn. En borgerlighet – personifierad genom Fredrik Reinfeldt – som inom en snar framtid kan komma att få en mycket hård dom.

Och en ideologi- och vänskapskorruption mellan journalistkåren och politikereliten som, vill jag påstå, saknar motstycke i modern svensk historia.

För några dagar sedan small det ordentligt här i stockholms innerstad. Symboliskt, kan man kalla det. Det var inga bomber riktade mot domare, polis, tingsrätter eller rivaliserande gäng just här. Utan Dagens Nyheter som firade jubileum. Enorma fyrverkerier över riddarfjärden. Vi skulle påminnas om DN’s historia och relevans och angelägenhet…

Ja, nog finns det mycket att fira för Dagens Nyheter. Hundratals journalister och medarbetare som sparkas varje år, sjunkande siffror varje år. En vinklad och för det mesta undermålig journalistik. Radikalfeministiska redaktioner som skarvar, mörkar och driver ren propaganda. Ständiga missuppfattningar och feltolkningar om opinion och politisk utveckling, ledare som allt oftare präglas av plattityder och lull. En kulturredaktion som är så vänster att den inte ligger särskilt långt efter kommunistiska Åsa Linderborgs gäng på Aftonbladet. Nyhetsredaktörer som väljer bort nyheter och information (alltid samma typ av information), som inte gynnar den bild av verkligheten som man ser det som sitt “samhällsuppdrag” att förmedla. Den agendasättande journalistikens högborg. Den före detta anrika dagstidningen som sedan länge gett upp journalistik för ideologisk uppfostran och propaganda.

Grattis, DN!

Att tappa förtroendet är en svår process för alla. Det som är mest smärtsamt är ju just detta att man tidigare hade det (förtroendet), men sedan tappade det. Att man känner sig lurad. “Jag borde ha förstått tidigare”. “Varför tog det så lång tid för mig att vakna upp?”.

Det som händer i den svenska politiska cirkusen nu är också minst sagt en förtroendekris. En tillitskris. Kanske är det helt enkelt nödvändigt? Frågan är bara om vi hinner vända denna skuta innan allt är förlorat?

Annons

18 reaktioner på ”Borgerlighetens cynism och Grattis, DN!

 1. Ironiskt nog var det Reinfeldt själv som fick folk att öppna ögonen, inte sina hjärtan, för invandringens kostnader i och med talet en manad före valet. Hans eftermäle kommer inte att bli gott. Hans efterträdare är tyvärr en klonad kopia av Reinfeldt vilket inte badar gott.

  • Som jag har skrivit tidigare: Skaffa jaktlicens och vapen, lär överlevnad och se an en framtid i norr. Och skaffa en gemenskap, vilket är allra viktigast, om du frågar mig.

 2. Det som tills nyligen mest verkat som en konspirationsteori framstår allt mer som en förklaring till det som pågår. Vem tjänar på arbetslösheten, vem tjänar på att bostadspriserna pressas upp till utopiska nivåer i framför allt Stockholmsområdet? Vem tjänar på att las avskaffas? Inte skulle det vara jag i alla fall, i något av fallen ovan. Sverige som en humanitär stormakt? Är det verkligen hela förklaringen – att man krampaktigt vill polera sin fasad inför omvärlden? Man kan verkligen undra. Som sagt, gränserna flyttas och en normaliseringsprocess pågår. Först kom en och annan tiggare in i gatubilden, nu går jag förbi två innan jag ens nått pendeltåget. I sällsynta fall bodde någon i en husvagn förr i tiden, nu har hela kåkstäder av husvagnar och skjul ploppat upp utanför stan. Att attackera ambulanser eller brandkåren var förr oerhört, nu är det vardag. De nyanställda ställer inte längre krav, de hoppar så högt chefen säger att de ska hoppa. Med ett leende. Inom politiken ser jag inga alternativ alls för tillfället.

 3. I försvar utav den frimarknaden.

  Jag delar din bild utav invandringen. Jag är till och med en moderat som röstade på SD detta val, jag är även så liberal att jag kallas för anarkist ibland :). Problemet med invandringen för mig är att vi har 67% i inkomstskatt i Sverige och pengarna ges bort till människor som inte betalat nånting. Det är djupt omoraliskt. Jag förstår också Alliansen och Reinfeldts motiv. Men, jag tror inte det här kommer sluta med en oreglerad och frimarknad. För då skulle vi få välstånd. Problemet är att marknaden inte är fri. En fri marknad skulle inte ha 0% i ränta när folket är överbelånat. En frimarknad skulle inte ha bidragsinvandring, det skulle finnas jobb osv. Reinfeldt och alliansen siktar på någonslags statskapitalism. Som absolut inte är en fri och oreglerad marknad, snarare tvärtom.

  Man får aldrig glömma att det enda som gjort människors liv bättre genom historien är frimarknad och kapitalism. Allt annat är socialism, och det spelar ingen roll om de kallar sig för Moderater, Socialdemokrater, Centerpartister osv.

 4. Intressant (och deprimerande) läsning. För min del har jag ju redan flyttat utomlands, men det är svårt att bara skaka av sig allt vansinnigt som sker i Sverige. Det är trots allt ett hem som jag hoppades återvända till om några år när identitetsvänstern rökts ut och bopriserna återgått till normala nivåer (det senare är för all del en cynisk kalkyl…)

  När det gäller Alliansens syn på svensk invandringspolitik är jag också förbryllad. I någon mening har Sverige idag ett extremt parti som förespråkar normal invandring (i en europeisk och historisk svensk kontext) och sju normala partier som förespråkar extrem invandring.

  Jag hade också trott att det rörde sig om en gigantisk gambit: sjung med i vänsterns melodi om solidaritet i några år och låt sedan välfärdssystemen kollapsa under sin egen tyngd. Men det som talar emot detta är att Alliansen länge varit totalt oideologisk och menlös. Allt utom arbetslinjen har rensats bort – försvaret är nedmonterat, man har infört genuskurser och kvotering till brandkåren osv. Det tyder inte på en neoliberal agenda utan på att högern har lagt sig platt.

  Jag tror att Alliansen har misstolkat vänstervridna mediedrev och Twitterstormar som folkviljan. Därför har dom pudlat så fort det kommer fram att migrationsministern vill hållbarhetssäkra inflödena, polisen håller koll på kriminella som råkar vara romer, eller vad det nu kan vara. Jag tror att dom nu agerat mot bättre vetande så länge att det blivit svårt att backa bandet.

  I den meningen är SD straffet för Alliansens brist på ryggrad.

 5. Det är skönt att fler och fler vaknar upp och inser vad Reinfeldts trojanska häst verkligen innehåller. Hoppas bara att idioterna i riksdagen gör det innan det är alldeles försent, ( annars så är redan licensen fixad 😉 ). Om vi nu får ett extra val i vår så är inte huvudfrågan invandringen utan den är om vi ska få behålla någon form av den sociala välfärden eller om vi är blåsta på alla skattepengar vi betalat in för att vi trodde vi skulle kunna få något tillbaka.

  Till den Anonyma liberalen ovan:
  Du håller på en död häst och ju fortare du inser det desto bättre. Liberalismen är en filosofi och precis som kommunismen är det bara en dröm som aldrig kan fungera i verkligheten eftersom de båda glömmer bort att räkna in den viktigaste beståndsdelen i ett fungerande samhälle, människan. De bäst fungerande samhällena har lite från allt. En bit kommunism, en bit liberalism och, fram för allt, en stor skopa sunt förnuft.

  • Jag köper inte alls att de bästa samhällerna har lite utav allt. Det är då man hamnar i den gigantiska röra Sverige och västvärlden befinner sig i. Ekonomin går åt helvete och det är våra kära staters fel.

 6. Deprimerande läsning men det sista som överger människan är hoppet. Jag vill, vågar och tror på att det uppenbara ska uppenbara sig för allt fler även om det sitter hårt inne för många. För säkerhets skull är jag glad att jag har läst Wilderängs ”Stjärnklart” Välkommen tillbaka efter blogguppehållet förresten. Du är saknad! God fortsättning

 7. Pingback: Tweetar från 2014 del 1 | WTF?

 8. Någon gång vid mitten av 90-talet skrevs en roman (debut, tror jag) som öppnade med att den vanlige Svensson låser upp dörren mot trädgården en morgon och förvånat ser en grupp afrikaner i dåliga paltor sittandes på ett lakan ute i trädgården. De ser på honom. När han tittar sig runt visar det sig att många av grannarna har fått en liknande gåva pch förväntas ge dessa personer plats och hjälpa dem in i samhället. Regeringen deklarerar på tv att världsläget kräver detta offer, och efter hand kommer det fler familjer. Det blir allt mer normaliserat och naturligtvis förändras allas ekonomiska och sociala villkor, dessutom börjar folk plötsligt bli ängsligt medvetna om när de använder svenska språket (ungefär som amerikaner hela tiden tänker på sin ”race”, vilka skolor de gått i och vikten av att inte stöta fel personer för pannan) och känner ett tryck på sig att aja baja, inte tala så…

  Jag vet inte hur den boken utvecklades i längden eller vem som skrev den (det var ingen känd författare), det jag minns är recensionen som har fastnat i minnet eftersom det var ett så udda scenario. Kritikern (i Sydsvenskan, tror jag) noterade att premissen för storyn var ovanlig och att svartingarnas närvaro aldrig fick någon egentlig förklaring (bortsett från att regegingen hade bedömt att det var kris långt ute i världen). Intressant nog minns jag inte att författaren anklagades för att vara rasist – hade en liknande bok kommit ut idag hade den ganska säkert setts som en fabel till stöd för Sverigedemokraterna – och tror någon att de större förlagen hade släppt fram en sådan roman idag?

  Din tes att de ”nya Moderaterna”/Alliansen handlar om ett försök att smyga på oss ett socialt nedrustat och stratifierat samhälle där pengar talar högre än för trettio-fyrtio år sedan, där de stängda dörrarna är fler och där allt mer ansvar knuffas över till de enskilda familjerna – ja, visst är det så. Om man släpper in en stor armé av billiga och oftast okunniga invandrare som hamnar i ett tillstånd där de är desperata efter jobb, och sedan gör det politiskt omöjligt att tala om konsekvenser och ”volymer”, så dumpas lönerna i bransch efter bransch; det blir lättare att profitera på både svenskar och utlänningar, ghettona växer och det blir allt viktigare vilken familj du kommer ifrån. Att vinna mandat för att krossa välfärdssamhället och öppet lobba för SAF:s mer extrema retorik från 80-talet som bas för en regering, att vinna val på den sortens Mitt-Romney-politik hade varit omöjligt i Sverige – nte ens 2006 vann alliansen på den sortens frågor – men med överbelastning och underfinansiering samt påspacklade skattesänkningar (jobbskatteavdrag, sänkt arvsskatt etc) så slipper man diskutera vad ens politik faktiskt handlar om. Cameron i England har exakt samma inriktning även om han är mer uttalat konservativ och inte vurmar lika tydligt för invandring längre, Blair hade det också delvis – också för regeringen Cameron/Leigh handlar det om att resa upp skyddsräckena i samhället igen och få till en ordentlig underklass (buffert) och en arbetarklass som håller tyst, ser på skräp-tv och hoppas på att vinna stort på nätpoker.

 9. Pingback: Söndagskrönika: Resande i godhet « Snaphanen

 10. Pingback: Julia Caesar: Resande i godhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s